Wednesday, October 1, 2008

Haemoptysis

Haemoptysis, coughing up blood atau batuk berdarah merupakan salah satu symptom yang patut diberi perhatian jugak

Walaupun benda ni simple je patophysiology nya, tapi kena tau gak r pokoknya


Chemical substance yang paling utama dalam proses haemoptysis n ialah Tissue Necrotizing Factor(TNF)
so, secara basicnya, disebabkan mechanism penghasilannya berbeza, kita tengok differential diagnoses nya dulu

1. Bronchial carcinoma - ni senang je sebenarnya, asalkan nama belakang die carcinoma atau sarcoma, mesti refer pada malignancy atau cancer. so, yang kita tahu, secara general, malignant tumour, antonim pada benign mostly present with haemorrhage and necrosis (nota Foundation Block untuk bebudak medic USM). there you go, ada TNF, ada necrosis of blood vessel or tissue and leads pada haemorrhage, dan the only waya darah nak kuar is via coughing reflex, then, disebabkan itu, ada r haemoptysis, kan mudah?

2. Chronic pneumonia and Tuberculosis - ni pun sama, bila dah nama chronic, mesti involve macrophage, iaitu cell yang terlibat dalam chronic inflammation. Macrophage ni plak selalunya secretes TNF sebagai chemical mediators untuk inflammatory proses. there you go again, ada TNF, maybe blood vessel wall turut cedera and akhirnya necrosis, then macam biasa r, akan ada haemoptysis

3. Chronic bronchitis and bronchiectasis - selalunya disease ni, iaitu dilation of air sacs, particularly at bronchial level. so, bila dilation berlaku, mucus and semua particle akan prone untuk masuk kedalam and ke tempat yang dilated tu. so, senang cerita, katakan particle yang masuk tu bakteria, so, katakan lagi sekali bakteria tu menyebabkan chronic inflammatory process, then macrophage pun involve la kan. jadi, akan ada r TNF dan abes cerita

4. Pulmonary Embolism - obstruction of pulmonary cappilary oleh embolus akan menyebabkan bahagian depan embolus tu xdapat bekalan darah coz dah di obstruct. so, lack of blood supply akan jadi lack of nutrient, dan menyebabkan tissue injury, yet akhirnya, TNF memainkan peranan dan blood vessel yang xdapat blood supply akan mengalami irreversible cell injury, atau necrosis, then, sambung sendiri crianya OK?

unlike haematemesis, atau muntah darah, haemoptysis selalunya menyebabkan minor blood loss je dan xkan leads pada hypovolemic shock, tu je
any comment, pembetulan or suggestion? dialu-alukan

1 comment:

nuuruljadeed said...

hm..nice blog..n,nice articles..sng nk phm.mmg simple cara huraiannya..bgs r..tp 1 things la,nape dh stop menulis yea?..tulisla lg medical article cam ni..