Wednesday, October 1, 2008

Give up study? nak motivation?

Almost semua daripada kita, especially masa nga study pernah mengalami satu perasaan yang dinamakan putus asa untuk teruskan perjuangan
Tak kira la pasal apa kita give up, contohnya, banyak sangat nak kena cover, susah sangat certain subjek tu, masalah dalaman, batin, masalah keluarga dan lain-lain

Aku just nak share beberapa tips yang memang aku gunakan sekiranya aku menghadapi masalah macam tu

1.Remember your parents - Kalau aku, aku selalu akan jadikan parents aku sebagai satu motivasi untuk aku terus berjuang. Yaloh, just fikir macam ni, korang di hantar ke sesebuah sekolah, institusi pengajian etc dengan satu tanggungjawab, untuk study. yalah, aku bet, sebelum parents korang balik lepas hantar korang ke sesebuah tempat pengajian, korang mesti ada janji kat diorang yang korang akan belajar bersungguh-sungguh kan? Well, menda tu jadi cam satu amanah and tanggungjawab yang besar giler dan memang susah nak ditanggung.just imagine, 2 perkataan je pun, "BELAJAR BERSUNGGUH-SUNGGUH". macam aku, kadang-kadang aku lupa gak janji aku kat diorang, yaloh, kadang-kadang aku ponteng kelas, xstudy, men game dan lain-lain. so, secara basicnya, memang susah nak tunaikan janji tu tapi at least kita kena try accomplish menda tu, r paling2 minimum pun

2. Ingat masa depan - Well, masa depan hampir 90% bergantung pada akademik.Kecundang sekarang, kecundang r korang selama-lamanya. so, jangan jadi camtu, semua orang nakkan masa depan yang cerah, xde pun yang xnak. so, the only way is to study betul-betul. Mudah cakap, susah nak buat

3. Matlamat - Setkan satu matlamat cthnya masa umur korang 24 tahun, korang mesti dah ada ijazah, Korang mesti dah jadi jutawan masa umur 30 tahun. Menda ni jangan dijadikan angan2 semata-mata, tapi usaha tu kena betul-betul dilaksanakan untuk capai sesuatu target tu

So, harap menda ni boleh sedikit sebanyak membantu korang yang da start lemah semangat, tu je

2 comments:

~fUtuRe pSychOlogiSt~ said...

yeAh..

we sHouLd hAf mOtivAtiOn anD aiM iN liFE..

btw,i'LL sTudY oN mOtivAtioN thIngs 4 dA neXt sEm in da oRgaNizaTioNAl psYchOlogY suBjeCt..

i bElieVe dAt a dOctoR-2-bE liKe u hAf hiGh motiVatiOn,ryTe??

aLL dA bEst in eVeryThing !!

handout said...

thanks for your share..
succes for you..
you can visit me in.
click this